Övning i att vara här och nu

Ibland är det svårt att hitta ett inre lugn, speciellt när det är stressigt i vardagen. Och vardagen är stressig för många. Det är mycket som ska planeras och ordnas för att få livspusslet att gå ihop. Då kan det göra gott att ta en paus och bara få andas. Stresshantering behöver inte vara något krångligt.

Gör dig någonting att dricka – kanske en kopp kaffe eller te eller ett glas med saft? Var närvarande i allt du gör och var medveten om allt du gör. Lyssna på ljudet när du tappar upp vatten. Känn doften av kaffet eller téet. Känn på ytan på glaset eller koppen – håll den inte bara utan känn hur den känns. Är den varm eller sval? Slät eller skrovlig? Vilken färg? Tänk på att bara använda objektiva ord. Inget som ger en laddning åt något håll. Slät, varm, blå. Koppen är varken fin eller ful, bra eller dålig, den bara är, precis som du när du är i nuet. Ta dig fem minuter i vardagen och njut av den här stunden av stillhet när allting bara får existera i lugn och ro. Om tankarna vandrar iväg så döm inte heller dig själv för det – det är så lätt hänt. Släpp bara tankarna och gå tillbaka till övningen och fortsätt beskriva det stilla nuet.

För många är det lättare att hitta de här stunderna av medveten närvaro och mindfulness om de får någonting att fokusera på. Tankarna driver så lätt iväg, men en tydlig uppgift gör det lättare att hitta det inre lugnet och att komma tillbaka till det om tankarna driver iväg. Övar du på detta med jämna mellanrum blir det lättare att hitta känslan och balansen. Yogaövningar används på samma sätt, men sådana här små övningar kan ge dig en boost och ett lugn inemellan yogapassen för att hitta tillbaka till den sköna yogakänslan.