Kundaliniyoga

Kundaliniyoga är en spännande, mycket _DSC7606effektiv träningsmetod, både mentalt och fysiskt. Kundaliniyoga är en effektiv stressförebyggare som just nu studeras av flera stora sjukhus i Sverige. Bland annat har Danderyds sjukhus ett program för hjärtpatienter som varit mycket framgångsrikt. Andra framgångsrika studier på Kundaliniyoga har gjorts inom olika områden, som t.ex. sömnproblem, stress, högt blodtryck och koncentrationsproblem. Kundaliniyoga är den yogaform som det gjorts mest forskning på i Sverige och den har visat sig vara likvärdig och ofta till och med effektivare än andra terapi- och rehabiliteringsmetoder.

Kundaliniyoga passar alla, oavsett ålder, kön eller fysisk kondition. Alla övningar kan lättas upp för den som behöver ta det lugnt, men det finns också möjligheter för den som vill utmana sig fysiskt.

Kundaliniyogan väcker din kreativa kraft, gör dig centrerad och lugn samt ökar din medvetenhet.

Kundaliniyoga – mantra & meditation

Det finns många olika yogaformer, en del är mer fysiskt krävande än andra.
Kundaliniyoga är en form av yoga som är relativt lätt att utföra. Nästan alla människor kan göra övningarna, även om man är lite äldre och inte har tränat på länge. Man behöver inte vara vig för att utföra kundaliniyoga. I de flesta övningarna kombineras rörelserna med kraftfull andning, därför brukar man kalla kundaliniyoga för en dynamisk form av yoga. Kundaliniyoga är mer intensiv än t ex hathayoga och iengaryoga, men mindre fysiskt krävande än ashtangayoga.

I kundaliniyoga är det stor fokus på den mentala och andliga delen av yoga. Hathayoga, iyengaryoga och ashtangayoga består mer av kroppställningar och andningsövningar. Det gör det även i kundaliniyoga men också mantran och meditation. I kundaliniyoga är fokus på att bemästra sinnet, i andra yogaformer lägger man större vikt på att bemästra kroppen.

Kundaliniyoga är en autentisk yogatradition som passar dig som söker andlig disciplin. Många av yogaformerna som lärs ut på spa- och gymanläggningar är fysiska träningsformer som har väldigt lite med andlighet att göra. I kundaliniyoga betonas vikten av tradition och länken tillbaka till de yogis som etablerade detta medvetandetillstånd.

På en yogakurs får du lära dig olika pass och meditationer, som du sen kan göra hemma. Rekommendationen är att göra ett och samma pass under en längre tid, ca 40 dagar, för att få full effekt. Varje övning görs 1-3 min och ett pass man gör hemma behöver inte ta mer än 20 minuter. Om det tar för lång tid är det lätt att man ger upp och därför är det bättre att börja med kortare yogapass.  I en yogaklass är passen dock längre och varar ca 1,5 timme inklusive avslappning och meditation.

HälsoBalans Facebooksida