Yin Yoga

Yin yoga är en mer långsam yogastil. Yogaställningarna hålls under en längre tid för att tänja ut kroppen och ge ökad rörlighet. Nybörjare håller ofta en yogaställning i uppemot 45 sekunder, men en van utövare kan hålla positionen i fem minuter eller mer.

Samtidigt som den stilla formen ger ett skönt inre lugn så belastar den också mjukt kroppens ligament och senor, framför allt runt leder som knän, höfter, korsben och ryggrad. Detta ökar cirkulationen i lederna och ger hela kroppen en ökad rörlighet. Även inom andra stilar håller man yogaställningar under långa stunder för att öva upp smidighet eller återfå rörlighet som av någon anledning gått förlorad. Men där man inom andra stilar anstränger sig för att få in kroppen i specifika ställningar låter man inom yin yoga kroppen mer avslappnat få inta positionen och vilar i den för att få önskad effekt.

Yin Yoga för inre ro

Det lugna tempot och de långa stunderna i varje position är utmärkande för yin yoga och stilen är väldigt meditativ. Den ger utövaren en möjlighet att kultivera en inre tystnad som verkar avstressande i bruset från vår moderna värld. Tillsammans med en stunds lugn och ro får utövaren en djup inre frid som sätter en positiv prägel även utanför tillvaron på yogamattan.

Stilen är relativt ung i väst och har utövats här sedan 1970-talet, men stilen har använts i hundratals år i Asien i länder som Kina och Taiwan. Många väljer yin yoga som komplement till andra tränings- eller yogaformer för att få extra stretchning eller avslappning.

Testa gärna yin yoga om du tränar något annat men inte får smidighetsträningen du önskar, om du vill kultivera ett inre lugn, hitta en meditativ träningsform eller vill stressa ner med ett långsammare rörelseschema.