Är glädjen borta?

Hälsobalans Facebooksida

Alla kan vi ibland må dåligt i perioder i livet. Det kan vara händelser du går/gått igenom. Det kanske är en separation eller något som känns jobbigt på ditt arbete. Eller så vet du helt enkelt inte varför du mår dåligt. Helt plötsligt en morgon kan det bara komma krypande ut från ett skal och du  bara befinner det i en obehaglig tung känsla i hela kroppen. Du vill helt enkelt bara gråta eller skrika.

Fysiskt kan det börja med många olika saker, din kropp säger ifrån att nu måste det ske en förändring. Du kan få ständig huvudvärk, eller ont i kroppen mer än du någonsin tidigare har haft. Du kan få ångest (depression och ångest hör ihop). Ångest som panikångest, tvångssyndrom eller social fobi. Du kan lida av dåligt samvete för det minsta och du känner dig misslyckad. Din energi är som bortblåst, du orkar knappt gå upp från sängen. Det är till och med tungt att röra benen framåt och du tycker ingenting är roligt längre, allt känns bara totalt meningslöst.

När man hamnar i en depression så kan man ha lätt för att gråta av att bara en liten penna ramlar ner på golvet, eller att kaffet plötsligt är slut, (fast det har varit på väg att ta slut länge, men det har du inte lagt märke till) eftersom du faktiskt inte ser något, du är helt inne i dina tankar och känner dig ledsen och tung inom dig. Helst av allt skulle du vilja vara hemma från jobbet/skolan och bara få vara tillåten att vara ledsen. Men du tar dig iväg ändå, och biter ihop och tänker. ”Det ordnar sig! Allt blir bra till slut, jag måste jobba/gå till skolan!!”

Det kan självklart gå över, men går du med det för länge kokar det till slut över och då har du mått dåligt så länge att du inte vet vilken väg du ska ta. Man ska inte gå ensam med sina känslor och tankar för länge. Kanske du har vänner, familj omkring dig som du kan prata med, men det är inte alltid så lätt att prata om känslor och tankar du har inom dig till sina nära och kära. Då är det bra att hitta en bra samtalsterapeut du kan prata med.
Va inte rädd att ta det första steget till att förändra ditt liv till att må bra.

// Paula